Aankoop tips

Houd met de aankoop van een Wi-Fi repeater rekening met een aantal zaken. Ondanks dat de meeste plug & play modules volgens hetzelfde principe werken, is er nog altijd een groot verschil in prijs & kwaliteit. Je kunt ervan uitgaan dat merkloze namaak van 15 euro een stuk minder goed functioneert dan kwalitatieve merken van rond de 30 – 40 euro. Als je een WiFi repeater gaat kopen is het dan ook zeer belangrijk met de volgende zaken rekening te houden.

Zendvermogen

Het zendvermogen is de kracht waarmee het WiFi-signaal door de repeater wordt uitgezonden. Hoe sterker dit is, des te beter het ontvangst. Het zendvermogen wordt meestal aangegeven in meters of in ruimtes. Kijk hierbij of het om een fabrieksopgave gaat of om de daadwerkelijke waarde. De fabriekswaarde ligt vaak wel wel 20 keer zo hoog dan het werkelijke aantal meters omdat dit in optimale omstandigheden is getest. Er wordt dan geen rekening gehouden met bijvoorbeeld muren, weersomstandigheden of andere storingveroorzakende apparatuur.

Type model

engenius wifi routerDe grootte van de WiFi repeater is erg belangrijk. De meeste modellen zijn erg klein en daarmee erg compact, dit wil echter niet zeggen dat het altijd goed functioneert. Het is bekent dat de meeste kleine plug & play range extenders minder goed werken dan grotere uitvoeringen met bijvoorbeeld een zichtbare antenne. Gelukkig is voor de meeste huishoudens de kleine plug & play uitvoering (vaak met WPS) toch het meest praktisch en werkt dan vaak ook uitstekend. Mocht je echt complete warenhuizen, kantoorgebouwen of een camping gaan voorzien van WiFi, dan kun je het beste voor de wat grotere en duurdere (eventueel professionele sets) gaan. Houdt tevens ook rekening met het aantal hoeveelheid computers (apparaten) dat gebruik moeten gaan maken van het draadloze netwerk. Hoe meer hoe duurder het helaas wordt.

Prijs

Bij de meeste mensen is dit wel bekend. Goedkope Wifi repeaters kunnen beter zijn dan sommige duurdere modellen en andersom natuurlijk ook. Voordat je tot aankoop overgaat is het natuurlijk belangrijk om te weten of je een zo laag mogelijke prijs betaalt en of je bijvoorbeeld ook service en retouropties hebt. Soms kun je vaak maar beter ietsjes meer betalen en betere service krijgen dan voor het allergoedkoopste willen gaan. Het is bijvoorbeeld slimmer om bij ons te bestellen dan bij een grote gigant. Simpelweg omdat wij gespecialiseerd zijn in het product en daarom vaak beter de diensten kunnen verlenen.

Soort WiFi-frequentie

De frequentie houdt in welke netwerkstandaard het netwerkapparaat ondersteund. De oude 2.4 GHZ (meestal single-band) frequentie wordt op dit moment nog steeds het meeste gebruikt en is helaas ook direct erg gevoelig voor bijvoorbeeld storingen omdat deze bandbreedte veel intensiever door andere apparaten wordt gebruikt. De 5 Ghz frequentie  is daarintegen al een stuk sneller en stabieler, en daarmee een stuk minder gevoelig voor storingen. Wel is het bereik van 5Ghz frequentie minder, wat betekend dat het draadloze signaal minder ver reikt. Op dit moment ondersteunen alleen de nieuwste telefoons en computers deze frequentie en betaal je extra geld als je een router of WiFi repeater van 5Ghz ondersteuning wilt voorzien. Natuurlijk heeft het zoals je kunt lezen erg grote voordelen.